Tatildeyken Bitkilerinizi Sulamanın 4 Yolu
Tatildeyken Bitkilerinizi Sulamanın 4 Yolu
Tatildeyken Bitkilerinizi Sulamanın 4 Yolu
Tatil sezonu geldi çattı, kısıtlamalar azalıyor(!), her an kendimizi Ege ya da Akdeniz kıyısında bulabileceğimiz bir dönemdeyiz. Güneşe, denize, sıcacık kumun bize hissettirdiklerine ihtiyacımız var.
“Tatil planı iyi güzel ama peki ya bitkiler?! Bitkilerim!” dediğinizi duyar gibiyiz. Bu sebeple PERONN olarak birtakım önerilerle geldik. Anahtarınızı bırakacağınız ve her hafta bitkilerinize bakmaya gönüllü bir arkadaşınız yoksa aşağıda sıraladığımız maddeleri iyice okumanızı tavsiye ederiz. Zira hangi sulama ve nemlendirme modeli size uyacak bilmiyoruz ama içlerinden biri mutlaka hayatınızı kurtaracak, eminiz.
PERONN’dan Önemli Not | Aşağıdaki yöntemlerden birini uygulamadan önce bitkilerinizi türüne göre bir araya getirerek gruplayın, bitkiler birbirine yakın olursa hava akışı azalır ve nemi yapraklarında tutmaları kolaylaşır. Ve sizin kontrolünüzdeyken cama yakın duran bitkilerinizi siz yokken camdan biraz uzakta tutmakta fayda var. Ne zaman güneş çok yakıcı olacak bilemezsiniz değil mi?
Bitki sulama yöntemlerimizle başlayalım.
1) Saksıya Ters Şişe Yerleştirme Yöntemi
Boş cam ya da plastik şişelerinizin kapaklarını bir iğne yardımıyla delin. Minik delikler olmasına özen gösterin ki şişelerinizi su ile doldurup saksılara ters koyduğunuzda su akışı kontrollü olsun. Şişelerinizi saksı boyuna ve bitki büyüklüğünüze göre seçmeyi unutmayın. Tabii bu denklemde evden ne kadar uzak kalacağınızın da önemi var. Eğer 1-2 hafta civarındaysa bitkilerinize 500ml – 1lt ‘lik şişeler yerleştirebilirsiniz. Oldukça kolay bir yöntem. Üstelik işlevsiz duran şişlerin tekrar kullanım döngüsüne girmesini sağlıyor.
2) İplikle Sulama Yöntemi
Bu yöntemi uygularken tek dikkat etmeniz gereken kalın ve pamuklu bir ip kullanmak, artık suya bir miktar daha az ihtiyaç duyan bitkilerinizi sulamaya hazırsınız!
Şimdi sistemi anlatalım.
Yüksek bir yere (masa, sehpa vs) 5lt ve üzeri su doldurabileceğiniz bir şişe/tencere koyun. Tüm bitkilerinizi bu şişeden daha aşağıda kalacak bir yere yerleştirin. Yani kısacası yüksek basamağa suyu, alçak basamağa bitkilerinizi koyun. Şimdi yukarıda kalan su şişesinin içine iplerinizin bir ucunu koyun (ipler şişenin dibine değecek uzunlukta olsun), iplerin diğer ucunu da bitkilerinizin topraklarına değecek şekilde yerleştirin. İpler suyu yukarıdaki hazneden çekerek yavaşça saksıya iletecek.
Şimdi nemli ortamları seven bitkileriniz için nemlendirme yöntemlerine geçebiliriz!
3) Mini Sera Yöntemi
Eğer nem konusunda oldukça istekli bir bitkiniz varsa ona özel küçük bir sera oluşturabilirsiniz. Bunu yapmanın 2 yolu var. Biri bitkinizi şeffaf bir torbayla havadar ve geniş bir şekilde sarmak ikincisi de küçük boyda bir bitki ise cam bir fanusa koymak.
4) Tepside Çakıl Taşı Yöntemi
Kenarları hafifçe yüksek bir tepsinin içine 1-2 parmak kadar su koyup tepsiyi dere taşları ve çakıl taşları ile doldurun. Saksılarınızı da taşların üzerine yerleştirin. Böylelikle tepsideki su buharlaştıkça tepsinin içine yerleştirdiğiniz bitkilerinizin yaprakları bu nemden yararlanabilecek. Özellikle Calathea ailesinden bitkiler için oldukça ideal bir yöntem.
Bitkilerinizi bir süre kendi yalnızlıklarına bırakmadan önce hepsine iyice bir duşa aldırmanızı, bitki besin takviyeleri yapmanızı öneririz. Daha sonra yukarıda saydığımız sulama ve nemlendirme yöntemlerinden kendinize en uygun olanı seçerek, evinizdeki “Ben Tatildeyken Bitkimi Nasıl Sularım” düzeneğinizi oluşturmanızı tavsiye ederiz.
PERONN olarak bu yöntemlerin 20 güne kadar ve hatta bitkilerin susuzluğa tahammülünü de eklersek neredeyse 25 güne kadar işe yarayacağını söyleyebiliriz. Fakat yine de tatildeyken en güvenli bitki sulama metodunun anahtarınızı yakın bir arkadaşınıza bırakmak olduğunu belirtmeden geçmeyelim! 😊